• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Querijn Hensen: ,,Je kunt meer dan je denkt. Altijd"

dinsdag 15 december 2020

In het AD van 14 december is onderstaand artikel over Querijn Hensen opgenomen. Graag delen wij dit met de volgers van het Bentinck Fonds. 

Dokter raadt het wegens reuma af, maar tóch pakt Querijn Hensen een ticket voor de Paralympische Spelen

De race van Querijn Hensen (19) op de Rotterdam Qualification Meet, vorig weekend, was ‘alles of niets’. Het werd alles. Zijn startbewijs voor de 100 meter rugslag op de Paralympische Spelen in Tokio is binnen.

Mirjam Liefbroer 

Bijna elke dag is Querijn Hensen in het Amersfoortse High Potential Center voor paralympische topzwemmers te vinden. Ruim 28 uur per week brengt hij in en rond het water door. Het doel van al zijn trainen? Een ticket voor de Paralympische Spelen in Tokio.

,,Dat is nu bereikt. En het was zo ontzettend spannend”, vertelt hij over zijn kwalificatierace. ,,In trainingswedstrijdjes had ik al een paar keer onder de limiet van 1.02,39 gezwommen, maar dit was de eerste keer dat ik op een toernooi daar dichtbij kon zitten.”

Van de zenuwen en spanning sliep Hensen in de voorafgaande nachten slechts twee uur. ,,En ’s ochtends, tijdens de voorronde, zat ik driehonderdste boven de limiet. Het was dus erop of eronder.”

In de laatste 25 meter stortte hij in, maar wist hij toch extra frequentie te geven. Met resultaat. ,,Toen zwom ik er dik drietiende onder. Dat was een lekker gevoel.” Lachend: ,,Ik heb wel gemerkt dat slapen een beetje overrated is geworden.”

Onvoorwaardelijk dankbaar

Dat Hensen naar Tokio gaat is de kroon op jaren hard werken. Bijna zijn hele leven draait om topsport. Dat vraagt niet alleen veel van hem, maar ook van zijn omgeving. ,,Ik ben mijn ouders onvoorwaardelijk dankbaar. Jarenlang gingen zij, van maandag tot zaterdag, om kwart over vier op om mij naar trainingen te brengen. In de weekenden gingen ze mee naar wedstrijden. Zij hebben dit echt voor mij mogelijk gemaakt.”

Zijn familie kon vanwege de coronamaatregelen niet aanwezig zijn bij de wedstrijd en keek dus mee vanaf de bank. ,,Die gingen helemaal uit hun dak toen ik de limiet haalde, zag ik later op een video. Echt fantastisch.”

Quarantaine

Om zeker te zijn van een plekje op de Rotterdam Qualification Meet ging Hensen voorafgaande aan het toernooi in quarantaine. Zijn vriend heeft hij in de aanloop naar het toernooi niet kunnen zien. ,,Dat was jammer, maar hij begreep het gelukkig wel.”

Toch heeft de komst van corona Hensen ook veel goeds gebracht. Door het wegvallen van andere activiteiten kon hij zich volledig focussen op het zwemmen. ,,Voor mij was het best gunstig. Er veranderde weinig aan mijn routine, maar doordat eerdere toernooien geen doorgang vonden, heb ik eigenlijk een jaartje langer kunnen trainen. Daarnaast woon ik nu sinds een maand of vijf samen met een teamgenoot in Amersfoort. We eten en trainen samen, in hetzelfde ritme. Enorm relaxed en topsportgericht. We kunnen elkaar steunen en motiveren, want je weet wat de ander doormaakt. Echt alleen heb ik me dus niet gevoeld.”

Pijnlijk

In alles wat Hensen zegt, lijkt topsport een vanzelfsprekendheid. Maar dat is het zeker niet, want met reuma in bijna al zijn gewrichten - van knieën, heupen tot ellebogen - is veel inspanning vermoeiend. En pijnlijk. ,,Toen ik negen was kreeg ik last van een dikke en pijnlijke knie, op m’n tiende werd jeugdreuma vastgesteld. In het dagelijks leven ondervind ik daar voornamelijk lichamelijke beperking van. Veel lopen of rennen gaat niet, en veel druk op de gewrichten is ook niet prettig. Daarom is zwemmen een uitkomst, want dan ben je gewichtloos.”

Slapen

Desondanks raadde zijn reumatoloog topsport af. Hij is de enige van zijn afdeling die aan topsport doet. ,,Reuma brengt veel vermoeidheid met zich mee en is een zware ziekte om te verduren. Dat is lastig. Maar ik probeer elke nacht en middag goed te slapen, dan is het redelijk goed te doen. Al blijft het een uitdaging, maar dat maakt het ook wel weer hartstikke leuk.”

Die positieve instelling is tekenend voor Hensen, blijkt al snel. ,,Ik ben er eigenlijk weinig mee bezig, met die reuma. Met krachttraining is het pittig, maar dat vind ik zo’n leuk onderdeel van mijn sport. Als ik iets niet kan, probeer ik het alsnog. Ik vind dat je overal mogelijkheden moet zien. Je kunt meer dan je denkt. Altijd.”

Voor nu heeft Hensen zijn doel behaald: Hij gaat naar Tokio. Waar gaat hij zich nu op richten? ,,Op de Spelen wil ik graag onder de minuut zwemmen. En ik hoop op een plak, bij voorkeur een gouden natuurlijk.”

Paspoort

Naam: Querijn Amor Hensen
Geboortedatum: 28 mei 2001, Utrecht
Woonplaats: Amersfoort
Studie: MBO Accountancy
Burgerlijke staat: Relatie
Sport: Zwemmen
Prijzen: 2020: Kwalificatie Paralympische Spelen Tokyo op 100 meter rug; 2019: Nederlands record S10 op 50 meter vrij; 2017: 2 x Nederlands kampioen op de 50 meter rug (januari, december)

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier